Milyen kérdésekkel foglalkoznak a filozófusok? Hogyan közelítenek meg egy-egy problémát, és miként ütköztetik az érveket? A Katt(anj) a tudományra videósorozatának legújabb epizódjában a BTK Filozófiai Intézet kutatásaival ismerkedhetünk meg.

Az MTA Lendület Értékek és Tudomány Kutatócsoport tagja Karakas Alexandra, akinek kutatási területe többek között a dizájnkutatás és technikafilozófia. Ezen belül a megfigyelésre és kísérletezésre használt tárgyak episztemológiáját vizsgálja, különös tekintettel a hibásan működő vagy különböző megfigyelési torzításokat okozó tárgyakra. Ezek egyfelől a tudás kutatásában, a jelenségek megfigyelésében, létrehozásában és manipulálásában játszanak kiemelkedő szerepet, másfelől későbbi tudományos elméletek felállításában vesznek részt. Épp ezért a Svábhegyi Csillagvizsgáló kiváló terep a csillagászati vizsgálatokban használt tárgyak és megfigyelések elemzéséhez.

Szabados Bettina érdeklődésének középpontjában leginkább a századforduló filozófia- és eszmetörténete, továbbá Lukács György (művészet)filozófiája áll. Kutatásai mellett a tudománynépszerűsítést is kiemelt fontosságúnak tartja. A Bölcsészettudományi Kutatóközpont podcastsorozata, a Glossza szerkesztőjeként kísértük el a podcast rendhagyó adására. A Magyar Tudományos Akadémián megrendezett offline beszélgetésen a Platon Karataev zenekar tagjait, Czakó-Kuraly Sebestyént és Balla Gergelyt főként a filozófiai és irodalmi hagyományon alapuló transzcendenciakeresésről kérdezte. Kifejezhetnek-e a dalok egyfajta spiritualitást, istenkeresést, befelé fordulást? Milyen a szöveg és a zene kapcsolata, lehetséges-e még a művészeten keresztül felmutatni egyfajta abszolútum iránti vágyat?

fi4

Bernáth László kutatása a metafizikai és ismeretelméleti problémák, valamint etikai kérdésekre fókuszál. Őt a Pázmány Péter Katolikus Egyetemre kísérte el a stáb, ahol az analitikus filozófián belül a nyelvfilozófia témakörében tartott órát. Az oktatásban ugyanis számára az egyik leginspirálóbb az, ha a hallgatók vetnek fel kérdéseket, vagy megpróbálják érveiket ütköztetni egy-egy probléma kapcsán.

Fotók: Szilgyi Adrienn projektvezető és képkivgások a filmből