A BTK Filozófiai Intézet munkatársa, Szabados Bettina Magyar Állami Eötvös Ösztöndíjban részesült. A Magyar Állami Eötvös Ösztöndíj a hazai tudományos, gazdasági és kulturális élet tehetséges fiatal szakembereinek, kutatóinak, művészeinek munkáját elősegítő és támogató ösztöndíj, amely külföldi kutatóhelyeken, alkotóműhelyekben kutatói, illetve művészeti munkában való részvételüket teszi lehetővé.

Szabados Bettina a 2024/2025-ös évben megvalósítandó, hat hónap időtartamú kutatóútra pályázott. A Lukács György szellemi életrajza című projekt fő célkitűzése, hogy a frankfurti egyetemi könyvtárban őrzött körülbelül 150 példányra becsülhető köteteket, amelyek egykor Lukács György könyvtárának részét képezték, feldolgozza. Ezen felül a frankfurti egyetemi könyvtár gazdag gyűjteményt kezel, többek között a Frankfurti Iskola tagjainak hagyatékát is. A Frankfurti Iskola több kiemelkedő gondolkodója (többek között Jürgen Habermas, Axel Honneth, Max Horkheimer, Herbert Marcuse) közvetlenül is reflektált, továbbgondolta, kritizálta Lukács filozófiáját, ezeknek a dokumentumoknak az áttekintése és feldolgozása nemcsak elősegítené Lukács szellemi életrajzának kontextualizálását, de új adalékokkal is szolgálna a (magyar) filozófiatörténet-írás számára.

A borítókép forrása és leírása: Lukács György 1917 körül. Pannon Enciklopédia. A magyarság kézikönyve. Szerkesztette: Halmos Ferenc. Pannon Könyvkiadó, Budapest, 1993, 357. oldal.