A BTK Filozófiai Intézet szeretettel meghív minden érdeklődőt

Farkas Katalin (CEU)

A szaglás tárgyai

című online intézeti előadására.

Az előadás összefoglalója:

Az észleléssel foglalkozó irodalomban gyakran találkozni azzal az állítással, hogy a szaglás különbözik például a látástól és a hallástól abban, hogy a szaglási élménynek nincs meghatározott térbelisége. Vagyis a szagokat mindössze a differenciálatlan "körülöttem valahol" módban, és nem bizonyos irányban vagy távolságban érezzük. Ezt a körülményt aztán néhány filozófus érvként használja amellett, hogy a szaglás tárgyai nem lehetnek egyedi dolgok, hanem csak szagok. Ebben az előadásban amellett érvelek, hogy legalábbis egyfajta térbeli tudatosság, méghozzá a távolság tudata, jelen van bizonyos szaglási élményekben, és ez alapja lehet annak, hogy a szaglás tárgyai dolgok legyenek. Az érv alapját Aphrodisias-i Alexandertől kölcsönzöm, aki hasonló szerepet tulajdonított a hangok és a szagok intenzitásának az észlelésben.

Kommentátor: Hartl Péter (BTK FI)

Időpont: 2021. március 9. (kedd), 14. óra

Az eseményhez csatlakozni lehet:

* számítógéppel vagy okostelefonnal: az (ajánlott) Zoom alkalmazáson keresztül a 977 1051 5799 meeting ID és a 000000 passcode megadásával vagy böngésző használatával a következő linken:

https://tinyurl.com/btk-fi-farkas

* telefonvonalon a +36-1-779-9126 telefonszámon keresztül a 977 1051 5799 meeting ID (és szükség esetén a 000000 passcode) megadásával.

Az előadásról készült felvétel az alábbi linkre kattintva érhető el:

https://www.youtube.com/watch?v=-FBb9MWOXCk&t=1s&ab_channel=B%C3%B6lcs%C3%A9szettudom%C3%A1nyiKutat%C3%B3k%C3%B6zpont