A BTK Filozófiai Intézet szeretettel meghív minden érdeklődőt

Láng Benedek (BME)

Titok, titkolózás és kriptográfia

című online intézeti előadására.

Az előadás összefoglalója:

Az elmúlt évtizedekben a titok mint társadalmi jelenség növekvő szakmai figyelem fókuszába került. A 90-es évek óta a kora újkor legjelesebb tudománytörténészei egymás után szenteltek monográfiákat és szerkesztett tanulmányköteteket a secrecy fogalmának. Bár a téma kutatása izgalmas publikációkhoz vezetett, ezek gyakran nem haladták meg a (diplomácia-, magánélet-, tudománytörténeti, stb.) esettanulmányok szintjét. A 2010-es évek eleje óta azonban egyfajta paradigmaváltás következik be ezen a dinamikusan növekvő tudományterületen.

A fókusz egyfelől áttolódik a titok tartalmáról a titkolózás tevékenységére, amely alá és fölé rendeltséget teremt, hatással van a kizárás-befogadás mechanizmusaira és csoportképző erővel rendelkezik. A szerzők másfelől az openness-secrecy leegyszerűsítő szembeállítása helyett a titkolózás fokozatiságára hívják fel a figyelmet. Az előadásban azt kívánom megmutatni, 1) hogyan profitálhat(na) a tudománytörténetírás e friss és népszerű fejleményeiből a titkosírás kutatás, valamint, 2) hogy milyen (kizáró, figyelemfelhívó, copyright biztosító, stb.) tipológiába lehet rendezni a kora újkori szerzők rejtjelhasználatát.

Kommentátor: Zemplén Gábor (BTK FI)

Időpont: 2021. május 18. (kedd), 14. óra

Az eseményhez csatlakozni lehet:

* számítógéppel vagy okostelefonnal: az (ajánlott) Zoom alkalmazáson keresztül a 961 0775 9435 meeting ID és a 000000 passcode megadásával vagy böngésző használatával a következő linken:

https://tinyurl.com/btk-fi-lang

* telefonvonalon a +36-1-779-9126 telefonszámon keresztül a 961 0775 9435 meeting ID (és szükség esetén a 000000 passcode) megadásával.

Az előadásról készült felvétel az alábbi linkre kattintva érhető el:

https://www.youtube.com/watch?v=bQGFB5Ye8ZQ&list=UU0d_fbtAqxB76d2szRf8--g&index=6