A BTK Filozófiai Intézet szeretettel meghív minden érdeklődőt Kertész Gergely A teleológikus intuíciók védelmében című intézeti szemináriumára.

Az előadás összefoglalója:

Az előadás fő kérdése, hogyan értelmezzük a teleológia tulajdonítás különböző eseteit, lehetséges-e, hogy a teleológia tulajdonítás a jelenségek széles körében tulajdonképpen veridukusan történik. Az utóbbi években az experimentális filozófia széles körben megmutatta, hogy a népi intuíciók a metafizika sok területén erősen teleológikusak. Ebből a legtöbben a népi metafizkai meggyőződések alapvetően hibás voltára következtetnek. A pszichológiai kutatások azt a tendenciát, hogy különösen a gyerekek, szinte bármilyen jelenség magyarázatára elfogadnak teleológikus magyarázatot promiszkuis teleológiának nevezik, ezt pedig egy nyilvánvalóan hibás természetképet eredményező aktusként szokás bemutatni.

Az előadásban kísérletet teszek arra, hogy megmutassam, hogy lehetséges a teleológiatulajdonításnak olyan, az evolúciós pszichológia által inspirált értelmezése, ami a tulajdonítások egy elég széles körét tulajdonképpen veridikusként mutatja be és alapot ad bizonyos általános metafizikai intuíciók magyarázatára is. Lényegében azt fogom állítani, hogy a teleológia tulajdonítás az élő rendszerek működésének követésére szolgál és ebből kiindulva több problémás intuíció új megvilágításba helyezhető.

Időpont: 2023. január 3. kedd, 14:00

Az eseményhez online módon lehet csatlakozni a következő linken:

https://us06web.zoom.us/j/86796492580?pwd=U29XUGc5K01lNGhGSmJ4bVgwcnBDUT09