A BTK Filozófiai Intézetének Ismeretelmélet Osztálya szeretettel meghív minden érdeklődőt a Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat keretében

Intelligencia: természetes, mesterséges…

címmel megrendezésre kerülő konferenciára.

A konferencia célja minél több oldalról megvilágítani természetes és mesterséges intelligencia viszonyát, egymásra gyakorolt hatását és a kihívásokat, amelyekkel közös fejlődésük során szembesülünk.

A mesterséges intelligencia megjelenése többek között kihívást jelent a természetes (humán) intelligencia megértését illetően is. Ekképp nemcsak technikai-ergonómiai, hanem filozófiai értelemben sem érdemes a kétféle intelligenciát egymástól elszakítva, külön vizsgálni. A mesterséges intelligencia kutatásában megjelenő elképzelések elméleti és történeti szempontú elemzése jól mutatja, hogy az emberi elméről alkotott kép meghatározó módon befolyásolja a mesterséges intelligencia megalkotására irányuló törekvéseket.

Az előadások a természetes és mesterséges intelligencia különféle filozófiai vetületeit, aspektusait világítják meg, amelyek a szélesebb, nem szakfilozófus közönség érdeklődésére is számot tarthatnak.

Időpont: 2020. november 20. (péntek), 14-19. óra

A rendezvény a járványhelyzetre való tekintettel videókonferenciaként valósul meg. Az MTA YouTube-csatornáján utólag lesz megtekinthető.

Moderátor: Tőzsér János

14.00-14.30 Pléh Csaba (MTA/CEU): IQ – öröklés vagy környezet. Van kiút az üres vitából?

14.30-15.00 Mérő László (ELTE): Kooperáció és versengés a természetes és a mesterséges intelligencia között

15.00-15.30 Zvolenszky Zsófia (ELTE): Mit árul el a „Moral Machine kísérlet”? Az MIT önvezető autókkal kapcsolatos etikai kutatásának vakfoltjai

15.30-16.00 Kondor Zsuzsanna (ELKH): Intelligencia és értelemadás

16.00-16.30 Hévizi Ottó (ELKH): Vannak-e intelligencia-stílusai a mesterséges intelligenciának?

16.30-17.00 Golden Dániel (ELKH): Szimuláció, augmentáció vagy szimbiózis – a kétféle értelem viszonya

17.00-17.30 Benedek András (ELKH): Természetes versus mesterséges? Miért nem helyes a különválasztás?